keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Viikko Brysselissä

Sisäänkäynti EU -komission Charlemangue -rakennukseen, jossa seminaari pidettiin
PesticideLife -projekti oli edustettuna Brysselissä EU komission järjestämässä Green week konferenssissa Life+ projektien alueella. Samalla osastolla oli viisi muuta Life -projektia ja muuten näytteilleasettajia oli paikalla eri tahojen edustajia eri maista. Konferenssin teemana oli tänä vuonna vesi. Neljänä päivänä yli 40 sessiossa käsiteltiin laajasti EU:n vesipolitiikkaa eri näkökulmista ja tämä on Euroopan suurin vuosittainen konferenssi, jossa käsitellään ympäristöpolitiikkaa.

Gran place Brysselin keskustassa
Lensimme Brysseliin jo maanantaina 21.5., jolloin näyttelytilaa sai alkaa rakentamaan. Standillamme oli kaksi posteria hankkeesta ja muutamia esitteitä. Näyttelyn pystyttämisen jälkeen jäi aikaa kierrellä Brysselin tärkeimpiä nähtävyyksiä, kuten Grand Place ja Manneken pis ja maistella kuuluisia belgialaisia herkkuja. Tiistaina oli konferenssin virallinen avauspäivä ja maatalous oli yhtenä pääteemoista. Pääviestinä oli, että "yksi koko ei sovi kaikille", vaan kunkin jäsenmaan pitää löytää omiin tarpeisiinsa sopivat ratkaisut esimerkiksi veden riittävyyden ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen suhteen. Euroopan tiukasta taloustilanteesta huolimatta Life -projekteihin halutaan panostaa tulevaisuudessakin. Suuremman mittakaavan projektit ja sopiva määrä eri näkökulmista aiheeseen liittyviä yhteistyökumppaneita toisivat jatkuvuutta ja auttaisivat uusien direktiivien tai lakien täytäntöönpanossa.

Jubelpark
Life+-projektien alue
Muitakin suomalaisia näkyi konferenssissa. Muunmuassa MTK:n johtaja Juha Marttila vieraili standillamme torstaina ja vierailijoita oli myös Syke:lta sekä Jyväskylästä. Maataloutta ei ollut esillä monellakaan standilla, joten posterimme herättivät kiinnostusta vierailijoiden keskuudessa. Esimerkiksi GIS -kuvamme sai erään latvialaisen vaihto-opikselijan hihkaisemaan innostuksesta.

Yleisöä tarkastelemassa PesticideLifen postereita


 Muita suomalaisia näytteilleasettajia oli ainakin Copa-Cogeca:n standilla. Myös suomalaisille hyvin tuttu yritys Yara oli esittelemässä Sahara-projektia naapuristandillamme. Suomalaisia puhujiakin oli kongerensissa. Mm. Copa-Cogecaa edustanut Pekka Pesonen puhui CAP:n "sinisyydestä", Anna-Stiina Heiskanen edusti HELCOM:ia ja  PURE -hankketta Hannamaria Yliruusi.



Viikko oli todella antoisa ja uusia kontakteja saatiin paljon. Projektimme valittiin Life- alueelle useiden muiden projektien joukosta. PesticideLife istuu vesiteemaan oikein hyvin, koska hankkeemme tärkeimpänä tavoitteena on kartoittaa torjunta-aineiden vesistöriskiä. Mieleen jäi myös vaikuttavat EU komission lasirakennukset ja turvatarkastukset näyttelyyn olivat luonnollisesti tiukat, koska komission tiloissa kerran oltiin.  Green week oli hyvin esillä paikallisissa medioissa ja paikalle oli saapunut myös lukuisia koululaisryhmiä aina hollannista asti. Muutamia suomalaisia vaihto-opiskeijoita oli näissä ryhmissä. Kävi myös ilmi, että standinaapurimme ELO:sta (3Water-projektista) oli ollut vaihdossa Joensuun yliopistossa. Toivottavasti yhteydenpito uusien kontaktien kanssa pysyy ja hankkeen edustajat odottavat innolla seuraavaa seminaarimatkaa, joka suuntautuu Tallinaan NJF-seminaariin.


PesticideLife:n reippaat edustajat


perjantai 18. toukokuuta 2012

Uusi blogi, uudet kujeet

Mikä on PesticideLife ja miksi halusimme välttämättä laittaa blogin pystyyn? Taustalla on yli-innokas sosiaalisesta mediasta kiinnostunut uusi projektikoordinaattori, joka hyppäsi kesken kaiken PesticideLife -projektiin mukaan.




Hankkeessamme pohditaan, mitä on integroitu kasvinsuojelu ja miten sitä voidaan soveltaa suomalaisilla viljatiloilla? Hanke on nelivuotinen ja se käynnistyi 2010 alussa. Mukana on yhdeksän tilaa, joilla testaamme integroidun torjunnan (IPM) menetelmiä. Kasvinsuojeluaineiden käyttö voi aiheuttaa ympäristö- ja terveysriskejä ja niiden vähentäminen on EU:n puitedirektiivin (2009/128/EY) tavoitteena. Sen mukaisesti Suomessakin on tehty kansallinen toimintaohjelmaa (NAP = National Action Plan) kasvinsuojeluaineiden kestävästä käytöstä. Integroitu kasvinsuojelu tulee käyttöön kaikille tiloille vuodesta 2014 alkaen.

Tämän blogin tavoitteena on esitellä integroitua kasvinsuojelua eri näkökulmista. Tuleva kesä on viimeinen havaintokesä, joten havaintojen keruuta esitellään ja verrataan edellisiin vuosiin. Tavoitteena on saada myös kirjoituksia demonstraatioviljelijöiltä ja hankkeemme työntekijöiltä. Ensi viikolla kolme työntekijää lähtee esittelemään projektiamme Green week seminaariin Brysseliin. Reissusta on myös tulossa blogiteksti.

Kylvöt ovat jo hyvässä vauhdissa, joten pian päästään keräämään myös viimeisen kesän havaintoja. On ennustettu, että tuomikirvoja tulee olemaan paljon ainakin Uudenmaan alueella. Lämmin kesä 2011 ja korkea lämpösumma edesauttaa myös rikkakasvien menestymistä, joten kasvintuhoojia tulee seurata kasvukauden alusta alkaen.