torstai 11. lokakuuta 2012

Mehiläiset hyötyvät integroidusta viljelystä

Tämän blogitekstin on kirjoittanut Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajainliitto ry:sta.


Integroitu viljely on viljelijöille jo tuttua juttua, mutta harvoin kuitenkaan kuulee keskustelua nimenomaan siitä, kuinka mehiläiset ja muut pölyttävät hyönteiset hyöytyvät IP:stä.

Näin mehiläisalalla työskennellessä PesticideLife –hanke kuulostaakin pölyttäjien kannalta äärimmäisen tärkeältä. Vaikka hankkeessa ei (vielä) olekaan erityisesti tutkittu pölytyspuolta, on selvää että pölyttäjähyönteiset hyötyvät, kun tehdään vain tarpeelliset viljelytoimenpiteet.

Ruiskutus on vaaraksi mehiläisille
Viljelytoimenpiteillä on suuri merkitys mehiläisten ja muiden pölyttäjien hyvinvoinnille. Tiedetään, että eräät kasvinsuojeluaineet aiheuttavat mehiläisille ja muille pölyttäjille ongelmia. Tietyt neonikotinoideja sisältävät kemikaalit saattavat tutkimusten mukaan aiheuttaa mehiläis- ja kimalaiskantojen pienenemistä. Osaa aineista ei saa käyttää mehiläisten lentoaikaan. Ylipäänsä ruiskutukset olisi hyvä tehdä esim. yöaikaan, kun mehiläinen (tai muut pölyttäjät) ei lennä. Vaikka mehiläisrajoituksia ei kasvinsuojeluaineella olisikaan, olisi hyvä välttää ruiskutuksia kukkien ja rikkaruohojen parhaaseen kukkimisaikaan.

Vetoankin viljelijöihin, huomioikaa mehiläiset ruiskutuksissanne, lukekaa tuoteseloste. Vaiva on pieni suhteutettuna siihen, kuinka paljon sadonlisää pölyttäjien avulla saadaan. Myös ruiskutusaineiden valmistajien ja myyjien tulisi kiinnittää asiaan lisähuomiota. Valitettavan usein aineen tuoteselosteessa törmää vajavaisiin mehiläisvaroituksiin ja -ohjeisiin.

IPM ajaa hyvin ruiskutusasiaa – ruiskutuksia tehdään vain todellisen tarpeen mukaan. Uskon, että IPM:n yleistyessä liiat ruiskutukset jäävät vähiin.
Mehiläistarhaajien kanssa kannattaa keskustella, kuinka saadaan viljelytoimenpiteistä mahdollisimman turvalliset kaikille. Tarhaaja voi tarvittaessa sulkea pesien lentoaukot, jolloin mehiläiset eivät lennä alueelle ruiskutusaikana.
 
Mehiläiset miljoonien arvoisia
Olen kuullut usealta IPM:n periaatteita noudettavalta hedelmän- ja marjanviljelijältä sanaparren ”Mehiläiset ovat viljelijän parhaita kavereita”.  Eipä sitä satoa tulisi ilman näitä kavereita. Esimerkiksi omenalla mehiläiset voivat kattaa yli puolet pölytyksestä. Pensasmustikalla mehiläinen on tehokkain pölyttäjä, mikäli niitä vain on alueella. Myös peltopuolella mehiläiset pölyttävät mm. rypsiä, härkäpapua ja kuminaa. Esimerkiksi rypsillä mehiläispölytyksen arvo on yli 9 miljoonaa euroa/vuosi.
 
Tuhohyönteisten seurannan ohessa viljelijän kannattaakin seurata myös pölyttäjien määrää. Niitä kun ei voi liikaa olla, mutta liian vähän kyllä! Mehiläispölytyksen tuottama osuus Suomen viljely- ja puutarhakasvien arvosta on yli 18 miljoonaa euroa. Mikäli huomioon otetaan myös tärkeimmät metsämarjamme, mustikka ja puolukka, sekä kotitarveviljely, mehiläisten pölytysarvo nousee maassamme jopa 60 miljoonaan euroon. Lisäksi luonnonvaraisten pölyttäjien arvo on mittaamaton. Ei siis ole turhaa höyhötystä miettiä pölyttäjiä viljelytoimenpiteitä tehdessä.

Pölyttäjät olisi mielenkiintoinen lisä tutkimukseen
IPM:n tutkiminen on todella tärkeää ja uskon, että tekniikassa löytyy aina kehitettävää. PesticideLifen positiivisimpia puolia on, että se on maanläheinen, pellon piertaneelle tuleva tutkimushanke. Ehkäpä pölyttäjät voisivat olla vielä suurempana osana.


Kirjoittaja työskentelee Suomen Mehiläishoitajain Liitolla kuluttajaneuvojana. Lehtonen arvioi mehiläispölytyksen taloudellista arvoa Suomessa Helsingin Yliopiston Pro Gradu työssään ”Mehiläispölytyksen taloudellinen arvo suomessa viljeltävien kasvien ja luonnonmarjojen sadontuotannossa” (2012).

Lisää tietoa pölytyksestä Tuula Lehtosen toimittamasta pölytysesitteestä: